Běžecká retrospektiva 2020

Letos jsem si na jaře udělal plán běžecké sezóny. COVID-19 už byl hezky rozběhnutý, tak bylo celkem jasné, že to nedopadne podle mých (či jiných) představ. Co se z toho nakonec vyklubalo? Co vyšlo a nevyšlo?

(Mimochodem, situace svádí k tomu se nějak ke covidu vyjádřit… Ale neudělám to. Vlastně jsem víceméně přestal sledovat sociální síťě — nechci to číst, jak tihle jsou pro roušky a tamti proti a tihle se chovají jako debilové a tamti… Škoda mluvit. 😢)

Maratony

Plánoval jsem klasicky dva maratony — jeden jarní, jeden podzimní. Z těch, na který jsem byl přihlášený nevyšel ani jeden. Pražský byl prvně odsunut na podzim a následně zrušen úplně. O startovné jsem zatím nepřišel, bylo automaticky přesunuto na rok 2021. Tak uvidíme, zatím stránky RunCzech o nadcházející sezóně mlčí.

Abych o jarní maraton nepřišel úplně, absolvoval jsem v červenci závod Český kros, Kunžak — velmi příjemný závod Českou Kanadou. Bral jsem to hlavně jako přípravu na nadcházející Krkonošskou padesátku (viz dále). Vzhledem k tomu, že jsem to bral tréninkově a byl to trailový maraton, tak jsem rezignoval na nějaké honění času. Hlavní bylo vyzkoušet běžeckou vestu a zaběhnout si delší trasu.

Po tom, co se sezóna de facto rozpadla, jsem v létě začal řešit co s podzimem a přihlásil jsem se na Maraton Praha-Dobříš ze seriálu Trail Running Cup. Měl jsem ho běžet už loni (ale nezbyly mi síly) a tak jsem si chtěl dát reparát. Bohužel, závod se posouval, prvně z října na listopad, pak na prosinec… Nakonec proběhl jakýsi individuální hybrid, který byl oznámen dva dny před startem. Hodně špatná komunikace! 👎

Maratonské články

Ultra

Poprvé v životě jsem si střihnul vzdálenost delší, než maraton: Krkonošskou padesátku. Zážitek více méně pozitivní. Jediný, co bych vytknul — málo trailu a občas slabší organizace. Jinak vzdálenost mi sedla, užil jsem si to a rád bych si zkusil něco delšího. Nějakou šedesátku, možná i 50-mílovku.

Ultra články

Traily

Letos to bylo jednoznačně ve znamení trailu! Neběžel jsem jediný silniční závod a většinu tréninků jsem absolvoval v terénu. Hodně jsem běhal podle navigace v hodinkách, skvělá věc. 👍

Jediný zbývající závod, který jsem letos absolvoval spadá taky do téhle kategorie: Černá hora SkyRace. Hezký, ale těžký závod v masivu Černé hory. Běžel jsem ho podruhé a zlepšil jsem se. Z toho mám radost.

Jako úplný závěr sezóny můžu brát nezávodní výběh na Sněžku, v délce nějakých 27 km. Proběhnout se v listopadových Krkonoších je zážitek. V tomhle typu aktivit budu určitě pokračovat.

Trailové články

Roční objem

I letos jsem si naplánoval zaběhnout za rok 2.000 km. I letos, tak jako v minulých letech, jsem to nesplnil. Zůstal jsem viset na 1.526 km, to jest nějakých třech čtvrtinách. Nakonec se mi nepodařilo zaběhnout ani sekundární cíl 1.000 mil (1.609 km). Tak třeba příště.

Ale našlápnuto jsem docela měl, zejména na jaře (maratonský plán dělá hodně). Pak se s mizejícími závody motivace dřít vytratila a běhal jsem si jen tak pro radost. S tím klesaly objemy. A koncem podzimu, začátkem zimy mě motivace běhat přešla úplně.

To nevadí. Příští rok si ten 2k plán dám znovu. Ono to jednou vyjít musí. 🤞

Celkově

Celkově mám za letošní rok dobrý pocit — běhalo mi to, výkonostně jsem spokojený, přesun ze silnice na trail je dokonán. Je ve hvězdách, co přinese příští rok. Ale opět to bude rok běhání!

Související články