Běžecké cíle 2020

Běžecká sezóna už dávno začala (jsem teď v půlce svého maratonského plánu), ale závody jsou zatím v nedohlednu — uvidíme, jak s tím zamíchá právě probíhající epidemie COVID-19.

Maratony

I tento rok bych si rád zaběhnul dva maratony. Jako jarní jsem si chtěl dát ten pražský. Po delším čase masovku a také jako návrat na místo činu. Zatím ho nezrušili a tak dál poctivě trénuji. (A možná ten plán dotrénuju, i když ten maraton posunou/zruší. 🤔)

Druhý maraton plánuju klasicky na podzim, asi říjen (možná i listopad) a zatím jsem si žádný nevybral. Ani jestli to bude trail (hory), nebo silnice. Spíš podle situace:

  • jestli na jarním zaběhnu slušný čas, bude to trail,
  • pokud se to úplně nepodaří, asi zkusím ještě jednou silnici.

Tím se dostávám k času: trénuju a chtěl bych dosáhnout na 3:40. 🤞

Ultra

Už léta pokukuju po ultramaratonech, čtu si o nich a sním o nich. Letos jsem si řekl, že bych to velmi, velmi opatrně zkusil. Vybral jsem si Krkonošskou padesátku. Je to takové “baby-ultra”, ale každý nějak začínal. Profilem a převýšením se to hodně podobá Jesenickému maratonu, takže to bych mohl rozumně zvládnout. Čas si netroufám odhadovat, ale po dvojí zkušenosti z Jeseníku, bych řekl, že pod 6 hodin to nebude a do 7 bych to mohl doklepat.

Traily

Vloni jsem měl po podzimním Černá hora SkyRace těžkou běžeckou krizi (asi jsem se na tom odvařil) a říkal jsem si, že se na nějaké závody můžu vykašlat. Že si dám jeden-dva maratony a jinak šlus.

Pak mi trochu otrnulo, tak jsem se před vánoci motivoval, že bych si střihnul Krosový pohár — sérii krátkých 15tek v okolí Prahy. Loni jsem z toho běžel jenom Brdy, letos jsem se přihlásil rovnou na celou sérii.

Roční objem

Už pár let mám v ročních cílech zaběhnout objem 2 000 km. Zatím se mi to ještě nikdy nepodařilo — většinou jsem naběhal kolem 1.4k+ a většinou mi to nabourala nějaká nemoc.

Uvidím, jak se to bude vyvíjet letos. Zatím mám splněnou téměř čtvrtinu a jsem na dobré cestě. A tak jsem zvědavý na prosinec.