Moje běžecké boty

Mám takové pravidlo — v běžeckých botách naběhám tisíc kilometrů a pak je vyhodím a koupím si nové. Boty jsou po té době už obvykle dost potrhané, podrážka ošlapaná, netlumí… zkrátka, nevypadají dobře. A nové boty mi udělají radost a zároveň zvednou motivaci.

Od té doby, co jsem začal (znovu) běhat, jsem naběhal nějakých 8.000 kilometrů, takže podle rovnice už jsem pár párů spotřeboval. Jak už jsem si před časem povzdechl, člověk zapomíná a ne všechno je ve statistikách (i když hodně mi v tomhle pomáhá Garmin Gears, kde si použítí bot zaznamenávám).

Tohle jsou tedy boty, ve kterých jsem sbíral své zkušenosti a úspěchy:

Bezejmenné Asics

Moje první běžecké boty byly “bezejmenné” Asicsy — nebyly z žádné pojmenované řady, měly jenom nějaké číslo a koupil jsem je v nějakém sportovním výprodeji.

Podstatné bylo, že mi padly jak bačkůrky (dodnes si pamatuji ten pocit). V nich jsem začel trénovat na svůj první maraton a taky jsem ho v nich odběhnul (Pražský maraton 2014).

Každopádně tyhle boty způsobily, že jsem značce Asics zůstal nějaký čas věrný.

Asics Gel Cumulus 15, bílé

První “opravdové” běžecké boty. Koupil jsem si je na maratonském expu před svým prvním maratonem, trénoval v nich celou sezónu a odběhnul v nich svůj druhý maraton (Kladenský maraton 2014), plus čtyři půlmaratony (Olomouc 2014, Miřejovice 2014, Hradec Králové 2014 a Zimní běh na Blaník 2015).

Hodně tlumený model, vhodný na objemové tréninky. Vzhledem ke své váze v nich ale klidně můžu běhat i závody. Kromě gelového tlumení si ještě vybavuju, že svršek moc nevydržel a taky měly dost nestandardní číslování — vycházelo to tak o 1/2 čísla jinak, než u jiných značek a modelů.

Asics Gel Cumulus 15, oranžové

Stejný model jako předešlý, jen v jiné barvě — ty minulé jsem úspěšně vyreklamoval poté, co se mi po 1/2 roce svrškem proklubaly oba palce. 👎 Ale jinak se v nich běhalo dobře. 👍

V tomhle páru jsem běžel dva maratony: Marató Barcelona 2015 a Maratón de Montevideo 2015. A taky Jihlavský půlmaraton.

Salomon Sense Pro

Moje první trailovky, určené pro… city trail. 🤭 Opět jedna z těch bot, co padnou jako ulité, plus šikovný Quicklace systém na utahování, namísto klasických tkaniček. Hodně mělký vzorek, ale na suchý trail byly výborný.

Běžel jsem v nich sice jen jeden delší závod — KTRC Ještěd Skyrunning půlmaraton 2016 — ale zato jsem v nich naběhal hodně kopců.

Inov-8 F-Lite 195

Moje první “Inovejty”. 🤗 Tyhle jsem si vlastně koupit nechtěl — chtěl jsem si koupit nějaké Inov-8, tak jsem šel do Trailpointu a prodavač mi tam nesmyslně doporučil tyhle (chtěl jsem “něco na maraton”).

Jde o minimalistický model určený primárně pro cross-training (do posilovny), ale když s nima člověk natrénuje, jsou výborné na suchý trail. Začátky v nich byly hodně těžký — strašně mě bolela lýtka, ale postupně jsem si zvykl a nakonec si je zamiloval.

Běžel jsem v nich několik půlmaratonů (Karlovy Vary 2015, Olomouc 2015), přičemž Zátopkův zlatý týden 2015 je doposud můj nejrychleší půlmaraton vůbec. Taky jsem v nich dal Horský běh Perštejn-Klínovec 2015.

A ačkoliv jsem si na začátku nedokázal představit, že bych v těhle šlupkách uběhnul maraton, nakonec jsem v nich bez problémů absolvoval Jesenický maraton 2016.

Asics DS Trainer 20

Na svůj příští silniční maraton jsem chtěl něco lehkého, ne moc tlumeného a ne tak minimalistického jako F-Lite a tak jsem si koupil tyhle tempovky od Asicsu.

Odběhal jsem v nich téměř všechny intervaly ze svých nedávných maratonských plánů, několik půlmaratonů (Praha 2016, Zátopkův zlatý týden 2016, Jihlavský půlmaraton 2016 a 2018) hlavně Dresden Marathon 2016.

Na krátké vzdálenosti jsou to výborné, svižné tempovky, bohužel, u delších (maratonských) vzdáleností se u nich projeví, že jsou ve špičce úzké, což mi nevyhovuje — po Drážďanech mě z nich hodně bolely prsty a slezl mi jeden nehet. 👎 Ale nezanevřel jsem na ně, pro běhy mezi 10-20 km jsou pořád fajn.

Vivobarefoot Primus Road M

V roce 2017 jsem měl těžkou běžeckou krizi a tak jsem se rozhodl pro radikální změnu — koupil jsem si barefoot boty. Odběhal jsem v nich celé léto, převážně kolem 6-8 km na běh a byla to vlastně jediná kilometráž za daný rok.

Celkově jsem v nich zatím naběhal pouhých 130 km a žádný závod. Ale pořád se chystám, že je víc využiju. Tak třeba letos, protože proběhnout se v nich v lehkém, nekamenitém trailu je příjemné.

Inov-8 RoadClaw 275

Značku Inov-8 jsem si zamiloval a tak když začali vyrábět silniční model, chtěl jsem ho vyzkoušet. Koupil jsem si druhou verzi a odběhal v nich veškeré silnice za poslední dva roky.

Po běžecké krizi jsem moc závodů neběžel a tyhle boty mě provázely na dva silniční závody: půlmaraton Zátopkův zlatý týden 2018 a hlavně Copenhagen Marathon 2019.

Inov-8 TrailTalon 235

První pořádné trailovky od Inov-8. Když jsem je kupoval, ještě pořád jsem byl v rauši minimalistických a méně tlumených bot a tak jsem sáhnul po lehčí verzi 235. Dnes bych si spíš vzal tlumenější 290ky.

Nebyla to špatná bota, ale nijak nadšený jsem z ní nebyl. Nicméně, výborná na suchý trail. Když je trochu mokro, tak už to na blátě dost klouže.

Běžel jsem v nich Klánovický půlmaraton 2018, Prague Park Race Prokopské údolí 2018, Borecký půlmaraton 2019, Prague Park Race Průhonický park 2019 a Hruboskalský půlmaraton 2019.

Svou životní cestu pak zakončily královskou disciplínou — dal jsem si podruhý Jesenický maraton 2019.

Inov-8 X-Talon 230

S modelem TrailTalon jsem byl na traily docela spokojený, ale když jsem se přihlásil na Ještěd Winter SkyRace, tak jsem trochu zpanikařil a koupil si boty do těžkého trailu.

Zatím jsem v nich moc nenaběhal, jen něco přes 150 km, což je hlavně tím, že běžně v tak těžkém trailu neběhám a většinou na ten trail musím v Praze doběhnou pár kilometrů po silnici. Jakmile ale jsem v technickém terénu, v blátě, nebo na sněhu, tak tyhle boty drží jako přibité. 👍

Kromě Ještěd Winter SkyRace 2018 jsem v nich běžel také Zimní běh na Blaník 2019 a Brdský kros 2019. Opravdovou prověrkou ale byl náročný 30km závod Černá Hora SkyRace 2019, asi nejtěžší závod, co jsem kdy běžel — boty to daly parádně, moje stehna se z toho ale sbíraly pár týdnů. 😣 😬

A to ještě není všechno!

Když na to tak koukám, tak za těch pár let je to slušná přehlídka bot. A není kompletní — jelikož jsem teď po naběhaných tisícovkách odložil jak TrailTalony, tak RoadClawy, pořídil jsem si nové boty do trailu i na silnici.

Určitě o nich ještě uslyšíme, ale jejich čas teprve přijde. Zatím je nebudu zmiňovat, ale jako ochutnávku: na trail jsem si pořídil jeden z nových Inov-8 s grafenovou podrážkou a na silnici jsem si chtěl vyzkoušet nějaké balóny od Hoka One One. Jakmile i jejich čas uplyne, asi o nich také něco napíšu.