Příprava na první ultratrail

Už léta mě fascinují ultramaratony. Zatím si o nich jen čtu — takové ty klasiky: Scott Jurek, Kilian Jornet a pár dalších. Aktuálně se chystám na novinku od Adharananda Finna.

Jenže… něco jiného je si o tom číst a něco jiného si to zkusit. Pár maratonských zkušeností už mám, tak proč se neposunout kousek dál? Letos jsem se rozhodl do toho praštit a zkusit si svůj první ultratrail.

Závod

Řekl jsem si: “nebudu to pro začátek přehánět” a vybral jsem si něco menšího, takové “baby-ultra”: Krkonošskou padesátku. Proč zrovna tohle?

V první řadě jsem chtěl něco v horách — že bych plácal něco po silnici mě ani na okamžik nenapadlo. Zkrátka v horách je ta bolest tak nějak snesitelnější.

Chtěl jsem něco kratšího, abych si neukouslnul moc velké sousto — tudíž trailová padesátka, je zatím tak optimální.

A konečně, chtěl jsem něco v půlce léta. Původně jsem plánoval jeden jarní maraton (to úplně nevyšlo, koronavire!) a jeden podzimní. A protože neběhám nijak šílené objemy, tak to musí do sebe nějak zapadnout — abych stačil natrénovat, zregenerovat atd. To je vždycky v řádech týdnů.

A pak taky, profilem a převýšením se to hodně podobá Jesenickému maratonu, takže bych to mohl rozumně zvládnout a nebude to tak velký skok do neznáma.

Výbava

Oblečení

Oblečení neřeším — zatím jsem všechny horské běhy odběhnul ve věcech z Tchiba, v tričkách, co jsem nasbíral po různých závodech a v kraťasech a elasťákách ze Sportisima.

Jedinou závažnější věcí jsou ponožky — momentálně jsem dotrhal svoje oblíbené Salomony, které perfektně seděly a netrhaly se(!) a tak se budu muset poohlídnout po nějaké kvalitní náhradě.

A možná bych si mohl udělat radost a na léto si koupit nějakou kvalitní běžeckou větrovku. Ale to opravdu jenom pro radost — moje stará bunda z Tchiba už mě podržela na několika zimních a podzimních horských závodech v délce 21-30 km. Takže nová bunda není v případě špatného počasí nutnost.

Boty

V botách mám jasno — letos jsem si koupil nový trailovky Inov-8 TerraUltra G 260 a jsou to zatím ty nejlepší boty na (suchý) trail, co jsem kdy měl.

Zatím jsem v nich neběžel žádný závod, ale cekově jsem v nich naběhal přes 300 km, šest běhů v kopcích v délce 15-21 km a (opět celkově) jsem v nich nastoupal přes 8.000 výškových metrů.

Takže na tyhle boty se můžu spolehnout.

Inov-8 TerraUltra G 260

Inov-8 TerraUltra G 260

Ještě je samozřejmě ve hře mokrá varianta, kdyby bylo hodně bláta. Pak bych volil Inov-8 X-Talon 230. V těch už jsem běžel dva trailové půlmaratony a dokonce jeden 30km skyrace.

Inov-8 X-Talon 230

Inov-8 X-Talon 230

Běžecká vesta

Letos jsem se konečně dopracoval, že jsem si koupil běžeckou vestu. Jsem zvyklý běhat do nějakých 25 km bez pití. Při delším běhu už si musím plánovat, kde doplnit tekutiny. Tohle řeší vesta. Plus se do ní dají přibalit další věci — kromě vody plánuju hůlky a gely (viz dále) a možná i tu novou větrovku.

Pořídil jsem si Inov-8 Race Ultra Pro 5 Vest. Nechtěl jsem batoh, ale zase ne jen čistou vestu a tohle je dobrý kompromis. 5ka v názvu znamená 5 l mini-batůžek, takže se vejde fólie, svačinka, větrovka apod. Tudíž něco se tam vejde, ale chci to držet minimalisticky.

Zároveň jsou v ceně dvě 1/2 l soft-flask láhve a silikonový kelímek (čím dál častěji povinná výbava na trailových závodech). Hůlky se dají uchytit na mnoho způsobů a kapes je mraky, z toho dvě nepromokavé.

Vestu jsem si zatím vzal na pár patnáctek, dvacítek a sedí jako ulitá — nikde netlačí, nikde nedře, člověk o ní ani neví. Litr vody mi zatím přijde tak akorát. Jsem s ní hodně spokojený.

Inov-8 Race Ultra Pro 5 Vest

Inov-8 Race Ultra Pro 5 Vest

Hůlky

Na používání hůlek jsem se vždycky díval trochu zvrchu — to je přece něco, co používají důchodci na nordic walking. A správnej ultráš to vždycky uběhne po svých, žádný pomůcky…

Pak jsem ale změnil názor — když jsem loni v září “běžel” Černá Hora SkyRace (30 km/1.800 m) tak bych za hůlky dal cokoli, klidně království. Ty dlouhé táhlé mnohakilometrové stoupání mi úplně zmasakrovaly nohy. A hůlkaři? Ty si to kolem mne štrádovali jak na výletě a předbíhal mě jeden za druhým.

Takže jsem si řekl: jestli se chci věnovat tomuhle typu závodů a eventuálně horským ultra, budu potřebovat hůlky. Zapátral jsem na trhu, pročetl a shlédl recenze a nakonec jsem si stejně pořídil to, co prezentovali na startu v Černé Hořě — skládací hůlky Leki Micro Trail Pro.

Čas od času s nimi vyrazím trénovat (pod heslem: Buď připraven!) a myslím, že to půjde. Zatím mi přijde, že je důležitá vhodná volba vzdálenosti, profilu a terénu — člověk má s hůlkama tak nějak tendenci míň běhat. Což, pokud jde o prudká a dlouhá stoupání, tak to nijak nevadí. Tohle ale každopádně prověří až závod.

Leki Micro Trail Pro

Leki Micro Trail Pro

Trénink

Poté, co jsem koncem března opustil ve 2/3 svůj maratonský plán, běhám jen tak na pocit (a moje kilometráž jde dolů). Spíš než na objemy se soustředím na trailové běhání s důrazem na převýšení.

Nikdy jsem nebyl uživatelem Mapy.cz, ale teď jsem ocenil jejich plánovací nástroj. Naklikal jsem si několik tréninkových tras, v rozmezí 12-35 km s tím, že převýšení by mělo být aspoň 500 m.

Tyhle trasy jsem si nahrál do hodinek a postupně je jednou týdně běhám. Někdy s hůlkama, častěji s vestou, někdy jen tak úplně nalehko. Je to hodně výživný a doufám, že se to zůročí.

Garmin Courses převedený z Mapy.cz

Garmin Courses převedený z Mapy.cz

Jelikož je letos kvůli koronaviru specifická situace — nebyly žádné jarní závody a letní sezóna je vachrlatá, rozhodl jsem se zařadit (jen tak na pohodu a vlastně do počtu) tréninkový trailový maraton: Český kros, Kunžak.

Je to měsíc před mojí premiérovou padesátkou, je to trail, jsou to objemy, bude to krásný!

Související články