Běžecké cíle 2021

Přijde mi, že letos bude běžecká sezóna ještě víc nejistá, než ta podivná loňská. Lituju pořadatele závodů a chápu, že hledají alternativní cesty, jak pokračovat. Já ale ty virtuální a individuální závody běhat nebudu — to si radši najdu úplně novou trasu a naplánuju si v mapách svoji vlastní výzvu.

Věřím, že alespoň koncem jara, přes léto a snad i začátkem podzimu budou klasické závody, tak jak je známe. Asi to budou většinou trailové záležitosti, ale sem tam se najde přes léto i pěkný silniční půlmaraton (pomrkávám na vás, Miřejovice 😉).

Ultra

Oproti loňsku jsem trochu prohodil pořadí sekcí a důvod je jasný — letos bude ultra vrcholem sezóny. Vloni jsem si vyzkoušel svůj první baby-ultra a letos bych chtěl nějaký plnohodnotný.

Kdyby byla normální sezóna, asi bych šel do něčeho 60k+, nebo 50mílového (tj. 80k). Ale vzhledem k nejistotě čas přeje především FKT. A tak jsem se rozhodl, že si dám PVLH24. Už po tomhle okruhu pokukuju od loňského léta a teď přes zimu jsem se napevno rozhodl. Takže si dám stovečku. 💪

Maratony

Můj závazek — dva maratony ročně — asi letos nevyjde. Z loňska jsem pořád přihlášenej na Pražský maraton, ale u toho nepočítám, že by byl na jaře a kdoví, jak to bude s podzimem. První půlku roku chci stejně věnovat přípravě na PVLH, pak se budu z PVLH nějaký čas zbírat, takže to vypadá jen na jeden podzimní maraton.

Spíš bych čekal, že na podzim to bude nějaký trailový maraton, protože na silniční bych potřeboval natrénovat aspoň dva měsíce a pochybuju, že bych byl schopný začít maratonský plán o prázdninách.

Zatím se mi jeví nejpřitažlivěji částečně čerstvá novinka ze seriálu Trail Running Cup — v září by se měl běžet Králický maraton, 42km okruh přes Králický Sněžník, s převýšením 1.560 m.

Ale uvídíme — kdyby třeba Pražský maraton vyšel až na konec října, taky bych ho zvážil.

Traily

Traily budou určitě mému běhání dominovat. Budu pokračovat v průzkumných bězích s navigací v hodinkách, jenom (v rámci přípravy na PVLH) určitě prodloužím trailové trasy — jestliže loni jsem běhal převážně do 20k, tak letos to bude 20 a víc.

Bohužel, letos se nebude konat Černá hora SkyRace, to mě mrzí. Takže u trailových závodů, kratších jak maraton, mě zatím nic moc neláká. Snad s výjimkou Brdského půlmaratonu. Ještě uvidím. 🤷‍♂️

A pak mám ještě z loňska převedeno pár závodu z Krosového poháru, takže když už je mám, tak si je taky zaběhnu.

Roční objem

I letos jsem si dal svůj tradiční cíl — zaběhnout za rok 2.000 km. Ještě se mi to nikdy nepodařilo. Ale jednou to určitě příjde.

Související články